Focus Posters

8 Tips om gefocust te blijven en je productiviteit te vergroten

Er zijn van die klusjes die je geneigd bent te laten liggen omdat je er tegenop ziet om ze uit te voeren. Vroeger had ik dat met strijken. Het uitstellen om te gaan strijken ging mij goed af. De stapel strijkgoed groeide en groeide en het zou steeds langer duren om alles weg te werken. In mijn hoofd was ik meer bezig met uitstellen dan met uitvoeren. Hoe herkenbaar is dit voor jou?

Toen ik uiteindelijk toch ging strijken, vond ik het best mee vallen omdat het ook een klusje is waarvan je meteen het effect kunt zien. Achteraf vroeg ik mij dan ook af waarom ik het zo lang had uitgesteld. In de loop der jaren heb ik mijn strijkgedrag aangepast, zodat ik het nu met plezier doe. Momenteel was ik alleen strijkgoed, als ik weet dat ik na het wassen ook gelijk of dezelfde dag de tijd kan nemen om te strijken. Tijdens het strijken verwen ik mijzelf door naar Netflix te kijken of naar muziek te luisteren.

Om met plezier te strijken heb ik een aantal dingen gedaan, die ook waardevol voor jou kunnen zijn.

8 tips om gefocust te blijven en je productiviteit te vergroten:

Plan ook leuke dingen in voor jezelf!
Iets leuks doen voor jezelf geeft je extra energie.

Waar je tegenaan hikt als eerste doen.
Als je eerst doet wat je vervelend vindt, hoef je er geen tijd mee rond te blijven lopen.

Regel een opgeruimde werkplek om je taken te realiseren.
Het werkt dan plezieriger omdat je de plaats hebt om te werken, minder afleiding hebt en met meer aandacht bezig kunt zijn.

Vermijd het verzanden in details
Want dan duurt het héééél lang voor je iets af hebt. Het helpt om een tijdwekker te zetten zodat je jezelf een grens stelt hoe lang je ergens aan mag werken.

Rond af waar je mee bezig bent.
Als iets klaar is, geeft dat ruimte voor nieuwe dingen. Mocht je nog verder willen werken aan iets, rond het dan zodanig af, zodat je de draad gemakkelijk kunt oppakken bij een volgende keer.

Besef dat jij er zelf voor kunt kiezen om iets te doen.
Sommige dingen zijn onvermijdelijk. Zulke taken zul je positiever ervaren indien jij zelf kiest om de taak uit te voeren binnen een bepaalde termijn, in plaats van tegen jezelf te zeggen dat je die taak persé moet uitvoeren, waardoor je jezelf onder druk zet. Het behalen van jouw doelen is hetzelfde, alleen je voelt je er ontspannener bij.

Stel voor een dag taken op van een bepaalde duur (bv 1 a 2 uur maximaal) waarvan je weet dat ze zéker haalbaar zijn.
Dan kan je meerdere doelen op een dag halen en voel je ook meerdere keren per dag de voldoening, dat je wat voor elkaar gekregen hebt.

Als een taak langer duurt ga je de taak opsplitsen en opdelen in taken die wel te doen zijn in een kortere tijd. Zo denk je ook beter na over de praktische uitvoering van grotere taken en lijken ze meteen ook minder groot. Laat ruimte voor iets extra’s. Plan ook jouw pauzes en dat je tussendoor beweegt, als je zittend werk verricht. Dat maakt dat je ’s avonds tevreden over jezelf kunt zijn. Stel de dag ervoor vast welke taken je de volgende dag wilt realiseren, zowel privé als op je werk. Denk aan deze taken voor het starten van jouw dag en maak een planning voor de uitvoering hiervan. (tip: todoist).

En …..heel cliché…. Zorg voor voldoende nachtrust.
Ga tijdig slapen, zodat je de volgende dag fit bent.

Op jouw focus! Wat werkt voor jou?